Καλλιέργεια και συγκομιδή
Ολόκληρη η καλλιέργεια αλόης της pandrosia βρίσκεται και πραγματοποιείται σε ιδιωτικά κτήματα της οικογένειας Δρόσου στην Κω. Τα κτήματα βρίσκονται στο κέντρο του νησιού στο Πυλί, και αποτελούνται από πεδινές πεδιάδες και κάμπους, ιδανικές για βιολογική καλλιέργεια αυτού του θαυματουργού φυτού. Η καλλιέργεια ακολουθεί αυστηρές διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου, οι οποίες συμμορφώνονται με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας. Η βιολογική καλλιέργεια και γεωργία επικυρώνεται με κρατική πιστοποίηση που χορηγείται από τον ελληνικό Οργανισμό Ελέγχου & Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ (DIOnet). Επιπλέον, τα φυτά που καλλιεργούμε έχουν επίσημα έγγραφα επαλήθευσης και είναι πιστοποιημένα είδη Aloe barbadensis Miller.
Η συγκομιδή περιλαμβάνει την προσεκτική αφαίρεση τριών έως έξι από τα εξωτερικά, ώριμα φύλλα του φυτού και πραγματοποιείται γενικά τρεις φορές το χρόνο και μετά την ανθοφορία, όταν τα συστατικά των φύλλων βρίσκονται σε μέγιστα επίπεδα. Είναι σημαντικό να αποφύγουμε τη μικροβιακή μόλυνση σε αυτό το στάδιο και αυτό εξασφαλίζεται με την σωστή και προσεκτική αφαίρεση κάθε φύλλου. Τραβώντας πίσω το φύλλο και κόβοντας προσεκτικά κατά μήκος της λευκής βάσης, αποτρέπονται τυχόν θραύσεις και έτσι σφραγίζεται το φύλλο και προστατεύεται από οποιαδήποτε μόλυνση.
Το τζέλ αλόης διατηρείται ακατέργαστο και δεν αποστειρώνεται μέσω τεχνικών παστερίωσης (πολύ υψηλές θερμοκρασίες που προκαλούν αλλοίωση και μειωμένη δράση). Επιπλέον, το τζέλ που παράγουμε στην pandrosia δεν σταθεροποιείται με την προσθήκη συντηρητικών. Το ωμό, ακατέργαστο τζέλ απλώς συσκευάζεται, σφραγίζεται και ψύχεται. Χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις ανάγκες της εταιρείας και τη ζήτηση των προϊόντων της.
Μέσω μιας μεθόδου κοινώς γνωστής ως λυοφιλοποίηση (freeze drying), η οποία πραγματοποιείται σε χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω των -50 °C) και σε χαμηλή πίεση, μεταμορφώνουμε το ακατέργαστο, καθαρό, ωμό τζέλ σε σκόνη. Αυτή η τροποποίηση είναι τελικά μια μορφή σταθεροποίησης, αλλά χωρίς την προσθήκη συντηρητικών. Επιλέξαμε αυτή την μέθοδο ξήρανσης επειδή είναι σημαντικό για εμάς στην pandrosia να εξασφαλίσουμε την διατήρηση της δράσης του προϊόντος. Με τον τρόπο αυτό, τα δραστικά συστατικά δεν καταστρέφονται και δεν μεταβάλλονται από τις υψηλές θερμοκρασίες που απαιτούνται από άλλες μεθόδους θερμικής ξήρανσης.